Staat concentratie onder druk?

FILOSOFISCH ELFTAL — Coach Marco Borsato, in een peptalk tegen deelnemers aan The Voice of Holland: ‘Jullie moeten eerder opstaan. Ik zie jullie veel te laat online komen.’

Online zijn is dus synoniem geworden voor wakker zijn. Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar op basis van mijn eigen ervaring lijkt me dit geen vooruitgang. Hoe meer ik online ben, hoe minder geconcentreerd ik werk.

Ik legde dit voor aan twee filosofen. Ze bleken mijn zorgen niet echt te delen. Ze wezen tamelijk optimistisch op nieuwe manieren van denken, nieuwe vaardigheden en revoluties die ons nog wachten. Maar één ding viel me op: beiden hebben ze in hun eigen leven wel tamelijk strikte maatregelen genomen om de digitale afleidingsmachinerie in toom te houden. Dat ga ik ook maar eens doen.

Lees hier het Filosofisch Elftal over dit onderwerp, met Bas Haring en de debuterende elftal-speelster Liesbeth Noordegraaf-Eelens.